Behandelingen
Mondzorg voor het hele gezin
We helpen u graag om uw tandvlees, tanden en kiezen in optimale conditie te houden. Daarvoor raden wij halfjaarlijkse controles aan. Tijdens dit bezoek nemen we de dagelijkse mondverzorging met u door, zodat uw gebit en mond gezond blijven. Indien nodig ondernemen we actie om uw mondhygiëne te verbeteren. Denk hierbij aan eenvoudige ingrepen, zoals tandsteen verwijderen of een reiniging. Daarnaast zijn uitgebreide preventiebehandelingen door een van onze mondhygiënisten of preventie-assistenten ook mogelijk.
Kinderen
Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Vanaf de doorbraak van het eerste tandje zijn ze al welkom om te kunnen wennen en kijken we samen hoe het poetsen van de tanden gaat. Later maken wij uw kind al spelenderwijs vertrouwd met het fenomeen de tandarts, waarbij we ‘de tandjes tellen’ tijdens een controle. Zo zorgen wij ervoor dat uw kind nu en in de toekomst zonder angst naar de tandarts gaat.
Angstige patiënten
Angst voor de tandarts? Dan bent u niet de enige! Maar liefst 40% van de Nederlanders zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Wij zijn zeer ervaren in het begeleiden en behandelen van patiënten met angst voor de tandarts. De behandelingen zijn volkomen pijnloos en u houdt de regie in eigen hand. Daarnaast nemen we alle tijd om de behandeling zo prettig en rustig mogelijk te laten verlopen.
MRA (anti-snurkbeugel)
Last van snurken of slaapapneu? Dan is een MRA iets voor u. Deze beugel houdt de onderkaak iets naar voren, waardoor de keelholte gedurende de nacht open blijft. De luchtweg wordt zo niet geblokkeerd. Zo neemt het snurken af en worden ademstops bij slaapapneu verholpen. Bij ons in de praktijk hebben wij een specialist die gecertificeerd is voor deze behandelingen en u graag verder helpt.
Voor het bleken van de tanden maken wij afdrukken van uw boven- en onderkaak om dunne “bleek-bitjes” te maken. Deze bitjes worden zo gemaakt dat er ruimte is voor een bleekgel op de plaatsen waar de tanden gebleekt moeten worden. Hoe preciezer deze bitjes passen, hoe beter de werkzaamheid en hoe minder schade aan het tandvlees. Het maken van deze bitjes duurt ongeveer één week.
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Het vulmateriaal wordt op de tand geplakt. Zo kunnen we de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kunnen we hiermee spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Een kroon is een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Een volledige prothese of kunstgebit is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Een kunstgebit kan esthetisch zeer fraai worden gemaakt. Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen (4 tot 6) doorlopen moeten worden.
Voorkomen is beter dan genezen. Hier besteden wij bij ons in de praktijk dan ook veel aandacht aan. Denk hierbij onder andere aan: het appliceren van fluoride-gel, sealen (lak laagje op de kiezen), mondhygiëne instructies en plaque/tandsteen verwijdering.
Een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) kan zich uitbreiden onder het tandvlees en zelfs het kaakbot aantasten. We noemen dit parodontitis. Hiermee wordt de steun van uw tanden en kiezen aangetast. Om dit proces een halt toe te roepen is een parodontale behandeling nodig, oftewel een tandvleesbehandeling. Zo’n tandvleesbehandeling wordt uitgevoerd door onze mondhygiëniste. Naast uitgebreide voorlichting en instructie, wordt het gebit professioneel gereinigd.
Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is een behandeling, die moet worden uitgevoerd, als er in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking aanwezig is. Tijdens de behandeling wordt het ontstoken weefsel verwijderd, waarna de kies wordt gereinigd en vervolgens wordt opgevuld. Voorafgaand aan de behandeling wordt de kies verdoofd, waardoor de behandeling pijnloos is.
Een vulling is nodig indien een tand of kies is aangetast door tandbederf (cariës) of wanneer er een deel van de tand of kies is afgebroken. In sommige gevallen kan een vulling nodig zijn vanwege esthetische redenen. Als tandweefsel door cariës is aangetast, is het nodig het aangetaste weefsel te verwijderen en het gaatje te vullen met een tandkleurig vulmateriaal. Op deze manier wordt het proces tot staan gebracht en wordt onnodig verlies van tanden en kiezen door vergaande cariës voorkomen.
Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer mogelijk is om tanden en kiezen voor langere tijd te behouden, kan het toch noodzakelijk dat er bij u een tand en/of kies getrokken moet worden. Wanneer er veranderingen zijn betreffende uw gezondheid en/of medicijngebruik, waarvan wij (mogelijk) niet op de hoogte zijn, dient u ons hiervan, voor de geplande behandeling, van op de hoogte te brengen.
Wanneer een tand of kies afwezig is, kan deze vervangen worden door een implantaat (een kunstwortel). Deze wordt als een schroef in de kaak aangebracht en biedt houvast voor een kroon of een brug. Zo’n implantaat kan ook aangebracht worden wanneer er geen tanden/kiezen meer in de kaak aanwezig zijn. Dan geeft zo’n implantaat houvast aan een kunstgebit. Een implantoloog mag implantaten aanbrengen in de kaak. Als zo’n behandeling bij u uitgevoerd gaat worden, verwijzen wij u door naar een implantoloog.
Contactgegevens
Schoolstraat 4a, Oeffelt
T 0485 – 362063
E info@tandarts-oeffelt.nl
Spoednummer: 0900 – 8602
(avonden en weekenden)
Openingstijden
maandag 9.00-12.30 en 13.45-18.00
dinsdag 8.00-12.30 en 13.30-17.00
woensdag 8.00-12.30 en 13.30-17.00
donderdag 8.00-12.30 en 13.30-17.00
vrijdag 8.00-12.30 en 13.30-17.00
Telefonisch zijn wij op vrijdag alleen in de ochtend bereikbaar.